A-lag Herrar

Hemmapremiär med mersmak
2019-04-17 12:00
På bilden Terry Adadevoh Svensson sekunder före kvittering till 1-1
Så till slut var den långa försäsongen över även denna gång. Som ett årligt återkommande vårtecken kickar serien igång och våra helgröna olympier äntrar vår hemmaborg än en gång inför en förväntansfull hemmapublik. För andra året i rad möter vi Vinbergs IF i seriens andra omgång. I april 2018 mötte vi dem borta i en 0-0 match. Jag minns själv att jag såg matchen hemifrån på en livestream och jag glömmer aldrig vad deras kommentator sa i slutminuterna: Att vi som nykomlingar (2018) skulle vara nöjda med en poäng borta mot Vinbergs IF. Sedan dess har mycket hänt. Bland annat har våra grabbar blivit ett år äldre. Med en av seriens yngsta trupper innebär ett år äldre även ett år bättre.
Minut 04: 0-1
Matchen kunde absolut startat på ett bättre sätt. Vinbergs IF får en tidig frispark på vår planhalva. Bollen skickas in i vårt straffområede och efter en duell i luften får vi inte riktigt bort andrabollen.. Vips så står det 0-1 och matchklockan står på fjärde minuten. Det är ett billigt mål och egentligen en riktig bjudning av oss.

Efter målet reser vi oss på ett bra sätt. Vi låter bollen rulla inom laget och prövar anfall genom både väggspel, spelvändningar och djupledsbollar. Jag tippar att känslan fanns där nästan direkt hos alla våra spelare. Vi var det bättre laget och vi gick in på vår hemmaplan för att knipa vår första trepoängare. Om än lite svårare efter 0-1 men spelmässigt skapade vi chanser och förutom deras första frispark höll vi undan riktigt bra defensivt. Vinbergs IF visade sig vara ett fysikt starkt lag men vi var både kvickare i tanke, handling och löpsteg. Då vi även stod upp riktigt bra i närkamperna, och vann tillbaka förlorade bollar,  så höll vi igång med ett riktigt bra och kontrollerat bollinnehav.

Minut 28: 1-1 Terry Adadevoh Svensson
Terry som gjorde vårt tröstmål mot FC Rosengård fick i denna matchen Grimbergs förtroende från start. Som ny spelare för säsongen kommer han med sin explosivitet och höga maxfart bidra starkt som ett anfallsvapen i djupled. Terry får en perfekt passning av Simon Ståhl i djupled och med ett par explosiva steg är Terry helt fri med målvakten. Målvakten rusar ut, Terry petar bollen förbi och placerar enkelt bollen i mål. Riktigt snyggt mål. Det ser enkelt ut från sidan men förutsättningen för att göra så enkla mål är att vara lika snabb som Terry (vilket då inte alla är).

Efter 1-1 målet avtar matchen lite i kvalitet. Det blir lite sämre skärpa i passningarna och varken vi eller Vinbergs IF får till någon riktig farlig målchans. Sista fem innan halvlek var det faktiskt Vinbergs IF som höll igång och försökte få till ett nytt ledningsmål. Förutom några halvchanser var det egentligen aldrig riktigt farligt men "trendmässigt" kom nog halvtidspausen vid helt rätt tillfälle.

Andra halvlek
Andra halvleken körde igång med ny energi från båda lagen och både passningspel, löpningar och närkamper blev lite mer intensiva. Jag är säkert väldigt partisk om jag beskriver inledningen av andra halvlek som ett enda långt anfall från vår sida? Det kändes iallafall som att vi hade väldigt bra kontroll på matchen då vi rullade boll och vann tillbaka bollen snabbt vid de tillfällen passen inte riktigt nådde fram. Samtidigt kom vi inte till några riktigt farliga målchanser.

Minut 60: Rött kort
Förmodligen ett spår av att ha jagat boll ett tag så får en av Vinbergs centrala mittfältare det andra gula kortet. Detta är i minut 60 och innebar av vi skulle spela en man mer de sista 30 minuterna.

Detta kunde vi nog iallafall inledningsvis  förvaltat bättre. Ifall vi var 10-15% bättre i allt innan utvisningen så blev en del av våra spelare 10-15% långsammare efter utvisningen. Bollen rullar inte lika snabbt mellan våra spelare, Vinberg hinner upp i press och under en längre period får varken vi eller Vinbergs IF till något kreativt och farligt. Det var absolut inte så att vi tappade taktpinnen. Det var vi som gick för segern och det var fortfarande gott om tid. Samtidigt kanske vi inte riktigt höll uppe tempot som skapat det där andra gula kortet? Med bara 1-1 skulle dessutom minsta misstag kunnat resultera i ett helt orättvist baklängesmål.

I 68:e minuten byttes Jesper Örnberg in på vänsterkanten och Rassa bytte kant till högerkanten. Spelet fortsatte ett tag med några anfall på högerkanten. Rassa testade sin nya backmotståndare och med support av Sadmir och Terry försökte vi komma igenom "den parkerade bussen" till något avslut på mål. Detta resulterade i en frispark och ett par halvchanser men egentligen inget superfarligt.

Minut 76: 2-1 Sadmir Zekovic
Plötsligt slår Simon Ståhl den långa crossen ut på vänsterkanten. Om crossen var perfekt slagen kan alltid diskuteras då den för en sekund såg ut att vara för lång och gå till inkast. Det blev iallafall riktigt perfekt och målet som startade med denna crossen var riktigt snyggt. Jesper visade spänst på sidlinjen, hoppar upp och lyckas brösta bollen vidare till en djupledslöpande Aron. Aron blir helt frispelad och lyckas få till ett riktigt bra inlägg till Sadmir. Sadmir tar med bollen på ett bra sätt med första touchen och placerar sedan bollen med en hård bredsida precis innanför bortre stolpen. Riktigt snyggt anfall med många inblandade.

Minut 79: 3-1 Simon Ståhl
Nästan en kopia på 2-1 målet kommer ett kanske ännu snyggare 3-1 bara minuterna senare. Efter ett samspel mellan Jesper och en framrusande Aron hamnar Aron i duell med en framrusande back. Aron fintar en gång, tunnlar backen, och kommer förbi. En bit utanför straffområdet kommer en obevakad och framlöpande Simon Ståhl. Aron slår passen och Ståhl drar till på direktskott. Var exakt bollen placeras har ingen betydelse. Skottet är inom ramen, det är stenhårt, och målvakten hinner inte reagera. På bara några minuter har vi förvandlat hemmapremiären till en målfest med mersmak.

Efter 3-1 målet försökte Vinberg få till någon form av mobilisering för att utjämna men alla i laget spelade på en väldigt hög lägsta nivå och trots ett par avslut mot vårt mål så blev det aldrig riktigt farligt.

Matchen slutar 3-1.
Utan att riktigt veta hur bra Vinbergs IF är gentemot övriga lag i serien så känns det bra att vi visat oss klart bättre än dem i vår hemmapremiär. Trots vår förlust i premiären så har vi haft en riktigt bra känsla i laget. Våra grabbar gick i lördags in på Lindängens IP  för för att plocka säsongens första trepoängare och förutom baklängesmålet i fjärde minuten så höll vi oss till den planen på ett riktigt bra sätt. Stort plus för en mycket bra laginsats där våra spelare spelade på en högre nivå och där det inte bjöds på mycket sett över 90 minuter.

Man of the match: Aron Nouicer
Vår matchfotograf Stefan gav Aron utmärkelsen man of the match. Tillsammans med våra övriga mittfältare bidrog Aron starkt till att vi vann närkampspelet på mittfältet. Med två assit i andra halvlek gör att han på mer än ett sätt bidragit starkt till att segern gick till oss. Starkt jobbat!

I nästa match väntar Ullareds IK på bortaplan. Ullared vann just över FC Rosengård i sin andra omgång. Det ska bli riktigt intressant och se hur väl vi mäter oss med dem på långfredag. Spelar vi vårt bästa har vi säkert goda chanser att skapa en jämn tillställning däruppe.

Lagledare, supporter och grön i hjärtat.