A-lag Herrar

Qviding FIF - BK Olympic 2-3
2019-06-25 23:18
På bilden Filip Bohman. "Man of the match". Inte sällan i sällskap av två backar! Bilden tagen från tidigare match.
Hur besegrar man ett hemmastarkt Qviding som har bjudit upp till kamp 12:30. Antingen skulle vi kunnat ta den tidiga bussen, åka upp, säga att vi har allt att vinna och göra det bästa av förutsättningarna för att plocka poäng. Alternativet vi körde på var att vi övernattade uppe i Göteborg, vaknade upp utvilade och laddade med en rejäl hotellfrukost.

Det lustiga var att Qviding fick reda på detta redan ett par veckor innan match och sedan, efter ett par vändor med ordväxling, så enades vi om att matchen skulle framflyttas till 12:00 (inte 11:30 som Qviding önskat). Jag själv var inte helt ok med kompromissen att flytta fram matchen. Grimberg sa något med glimten i ögat om att vi kanske vinner för att de flyttar fram? Kanske det var så att just framflyttningen bidrog till segern? Vi i Olympic hade inga problem att komma dit till 12:00 och spelarna i Qviding fick spela 30 min tidigare än vad de brukar göra. Nu fanns det faktiskt en anledning till att flytta fram matchen men.. samtidigt hade det ju gått hur bra som helst med 12:30 ifall vi inte övernattat i Göteborg?

Inför:
Det kan nog sägas att det inte bara var vår uppladdning som var optimal. Det var en riktigt fin sommardag och konstgräset på Valhalla IP höll en riktigt hög klass. Motståndaren Qviding FIF var inför omgången serieledare, en poäng före oss som låg delad tvåa, och i de senaste två matcherna så hade de lyckats vinna med totalt 12-0 i målskillnad. Ett av de lagen de mötte var faktiskt Halmia som vi själva förlorade mot precis innan. Det var inget snack om att detta skulle bli en tuff match men för den delen såg vi inte uppgiften omöjlig.

Matchen:
Vi ställde upp som följer:

Jesper i målet.
Kevin-Patchi-Axel
Rassa-Aron-Henke-Ståhl-Roos
Filip-Terry

Första femton var det verkligen vi som höll i taktpinnen. Vi vann närkamperna och vårdade bollen på ett bra sätt inom laget. Bara fyra minuter in i matchen fick vi även en chans att shockstarta matchen. Alexander Roos hittar djupledspassen och Filip blir helt friställd med målvakten. Dessvärre är målvakten snabbt ute och avslutet går utanför högra stolpen.
Min 15. 1-0
Från denna första kvarten kommer sedan en plötslig kalldusch. Qviding får en hörna från höger och förvaltar den på bästa sätt. Med facit i hand kunde våra grabbar säkert gjort bättre men det var helt klart en inövad variant. De spelar en kort variant och vi går bort oss lite i markeringen. Vår assisterande Stefan Bergh som vanligtvis brukar hålla i de fasta situationerna var på bröllop i Italien och möjligtvis var vi lite svagare på fasta i just denna matchen.

Min 27. 2-0
Vi hade faktiskt rest oss på nytt och spelade på i inväntan på att kvitteringen skulle dyka upp vilken minut som helst. Därför kom det som en ytterligare shock när Qviding ökade på till 2-0. Målet ser väldigt billigt ut men det är klart att även detta var något inövat. En förmodad korslöpning gav högeryttern den där extra sekunden som behövdes för att kunna driva in i planen. Vår back linje stod upp bra på första stolpen men skottet gick hårt längs med marken mot bortre. Vet inte om Jesper precis tagit ett steg åt fel håll eller ifall det var en konstig studs i gräset men bollen rullade iallafall, via Jespers fingertoppar, vidare in i mål. 2-0 och den alldelles för vanliga uppförsbacken var satt än en gång. Grimberg fullkomligt kokar från sidan och skriker ut ord om otillräckligt, för billigt och att det är dags att komma in i matchen.

Ställningen var 2-0 till Qviding men samtidigt var matchen rent spelmässigt riktigt jämn och vi hade också haft ett par ytterligare halvchanser efter Filips tidiga friläge. Målvakten i Qviding räddade upp många situationer och det kunde faktiskt stå 2-2 ifall vi bara lyckats finta upp målvakten på samma sätt som vi fintat upp deras backlinje.

Min 32. 2-1 Terry Adadevoh
Lyckligtvis skulle det komma en snabb replik efter 2-0 målet. Vi får till en frispark, från höger, en bit utanför deras straffområde. Alexander Roos slår frisparken och via touch i muren når bollen en framrusande Terry som nickar in bollen innanför bortre stolpen.

Ställningen i halvlek är 2-1.
I omklädningsrummet var det gott mod och mycket konstruktiva diskussioner. Vi har haft en bra  trend av att vinna andra halvlekar och med endast ett mål upp var vi i högsta grad med i matchen.

Min 53. 2-2 Självmål.
Aron kommer fri med bollen till vänster om straffområdet. Han slår in ett hårt inlägg längs marken mot en framrusande Terry redo att trycka in bollen. Emellan lyckas en back i Qviding att bryta passen till en helt frispelad Terry. Brytningen blir dessvärre inte helt optimal (i Qvidings ögon sett) då bollen tunnlar målvakten och rullar in i mål. Bra inlägg och bra löpning av Terry.

Min 69. Andra gula och rött kort.
Simon Ståhl lyckades plocka på sig två gula kort inom loppet av 17 minuter. Första stoppade en kontring precis innan vårt 2-2 mål. Andra varningen var lite mer av det "övertända slaget". Vi höll på att vända ett tvåmålsunderläge till seger och det är väl inte omöjligt att Simon fick en liten släng av "oslagbarhet". Domaren visade iallafall andra gula och Simon fick sloka av planen iallafall slagen av domarens förlängda arm. Detta är andra matchen i rad som vi avslutar med en man kort. Även om vi verkar ta även en sådan utmaning på ett bra sätt så är det ju inte optimalt för varken anfall eller försvar.

Direkt i samband med utvisningen så byter Grimberg ut Terry mot Oscar. Vi forstätter med en 3-5-1 formation.

Min 71. 2-3 Aron Nouicer
Bara minuten inne på plan så blir Oscar helt frispelad av Filip. Oscar går på ett hårt skott som målvakten lyckas boxa mot sin högra högra hörnflagga. Där kommer Aron i en perfekt löpning, sätter högerfoten mot bollen och placerar bollen enkelt i öppen kasse. Vändningen var nu total. Tjugo minuter kvar och nu gällde det att hålla uppe vårt spel hela vägen in i kaklet.

Grimberg byter in Linus, Hamid och Simon Råstedt för att både säkra bakåt och störa framåt. Vill inte minnas att Qviding skapade några riktigt farliga chanser de sista tjugo. De hade trots allt tappat 2-0 till 2-3. Det var lite frustrerat hos dem, försöken blev mer och mer individuella och vi kunde relativt enkelt avvärja alla offensiva försök. Vi hade nog lärt oss att inte fira för tidigt i denna matchen. Vi minns alla vad som hände borta mot ullared i 97:e minuten.

Lyckligtvis höll vi undan denna matchen. Absolut ingen tur. Vi var det bättre laget över 90 minuter. Med många pigga ben hos oss så vårdade vi bollen på ett bra sätt på slutet. Qviding fick jaga mycket boll och har man inte orken att vinna bollen så är det svårt att göra något offensivt med bollen. Kanske Qvidings spelare hade orkat mer om matchen startat 12:30? Kanske lagen firat olika hårt på midsommar? Vi stod iallafall som segrare efter 90min. Vi har besegrat serieettan på bortaplan! Den nya trepoängaren för upp oss på nytt i delad serieledning.

Matchens bästa spelare: Filip Bohman. Med kvaliteter i både djupledslöpningarlöpningar passningspel och i de fysiska närkamperna skapade han rejäl oreda i sista tredjedelen över hela matchen. Qvidings målvakt var faktiskt riktigt bra och ifall Filip gör allt lika bra mot Vinbergs IF (på lördag) så kommer förmodligen utdelningen bli en annan.

Samtidigt var detta en riktig lagseger där både spelare och ledare lyfte sig ett extra pinnhål. Som ett lag trodde vi gemensamt på möjligheterna och som ett lag gjorde vi det vi det som krävdes för att plocka hem tre poäng.

Lagledare, supporter och grön i hjärtat.